WhatsApp

NFPA 20

NFPA 20

NFPA 20

NFPA nedir?
NFPA (National Fire Protection Association), şirketimizin de üye olduğu Amerikan Yangından Korunma Kurumu’dur. Bu kurum, ABD’de uygulanması zorunlu olan yangın ve güvenliğini etkileyen konuların standartlarını belirleyen ve yayınlayan, uygulayıcıyı başlayan bir kuruluştur. Diğer ülkelerin benzeri standart kuruluşlarıyla karşılaştırıldığında, ülkemiz de dahil olmak üzere, dünyada en fazla kaynak göstelerilen, itibar edilen ve uygulanan standarttır. Masdaf Yangın Pompaları Serisi pompalar, iki önemli nedenle NFPA’in ilgili standartlarına uygun olarak imal edilmektedir.

NFPA 20 nedir?
NFPA 20 (Standard for the Installation of Centrifugal Fire Pumps), NFPA’in yangın pompaları ile ilgili standardı olup; yangın pompaları ve pompa gruplarının, motor kumanda sistemlerinin ve kullanılması gereken yan elemanların özelliklerini, performanslarını ve montaj kurallarını belirleyen standardıdır.

NFPA, dünyada en yaygın kullanılan ve özellikle pompa sistemlerinde en ağır koşulları olan standardıdır. Ülkemizde, başta otomatik sprinkler, bina içi yangın dolapları ve bina dışı hidrant sistemi gibi sulu yangın söndürme sistemleri olmak üzere hemen bütün teknolojik sistemler, NFPA standartlarına göre tasarlanmaktadır. Bütünsellik yönünden genel kurul olarak bir sistem hangi standarta göre tasarlanmışsa, o sistemde kullanılacak ürünlerin performans özellikleri de aynı standarta uygun olmalıdır. Tersi durumda tasarımla ürün arasında uyumsuzluk çıkması kaçınılmazdır. MAS YP Serisi pompalar, NFPA’e uygun olduğu için, NFPA standartlarına göre tasarlanmış sulu yangın söndürme sistemleriyle (otomatik sprinkler, bina içi yangın dolabı, bina dışı hidrant, baskın püskürtme ve köpük sistemleri) tam uyumlu olarak kullanılabilir.

Yangın pompaları özellikleri
NFPA 20’ye göre yangın pompalarının
özellikleri nelerdir?
NFPA; yangın pompalarının özel öneminden dolayı, gerek malzeme özelliklerine gerekse performans özelliklerine bir standart getirmiştir. Bir yangın pompasının NFPA 20’ye uygunluğu bu şartların yerine getirilmesini gerektirir. Bu özellikler incelendiğinde genel amaçlı pompalar ile yangın pompaları arasında çok ciddi farkla olduğu görülmektedir. Yangın pompaları; tüm çalışma ömürleri boyunca; maksimum güvenilirlik ve net çıkış basınç değerini sağlaması amacına yönelik olarak tasarlanırlar. Genel amaçlı pompalardaki tasarım kriteri ise maksimum verim ve ekonomik işletim özelliğidir. Listelenmiş yangın pompaları; 100-8000 gpm arasındaki anma debi değerleri için mevcuttur. Anma basınç değerleri ise yatay milli pompalar için 30-262 psi (20 mss-185 mss) düşey milli pompalar için 26-510 psi (18mSS-358mSS) olarak verilir. Listelenmiş santrifüj pompalar; yatay milli uçtan emişli, hat tipi, yatay ayrılabilir gövdeli ve düşey milli türbin tip olarak sınıflandırılırlar.

NFPA 20’ye Göre Temel Malzemeler;

Pompa gövdesi = GG 25 / GGG 40
Çark = Bronz veya AISI 304
Mil = AISI 316 (FM-UL 448)
Aşınma bileziği = Bronz
Glen = Bronz
Fener halkası = Bronz
Sızdırmazlık = Yumuşak-beş sıra (UL 448)
Yataklanma = Rulmanlı yatak

 

NFPA 20’ye göre yangın pompalarınınmalzeme özellikleri
Pompa Gövdesi: Pompa gövde malzemesi basınç sınıfına göre GG 25 pik döküm veya GGG40 sfero döküm olmalıdır.
Pompa Çarkı: NFPA 20, UL 448, FM’e göre yangın pompası çarkı kesinlikle Bronz veya paslanmaz çelik döküm malzemeden imal edilmiş olmak zorundadır. Genel amaçlı pompalarda olduğu gibi pik döküm malzemeden imal edilmiş çark kesinlikle kullanılmaz. Pompa Mili: Pompa mili AISI 316 paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş olmalıdır. Ayrıca FM ve UL 448 standartları, yangın pompalarında kullanılacak miller için kesin tasarım kuralları getirmiştir.
Sızdırmazlık: Yumuşak salmastra ile sağlanmalı ve salmastra yatağı en az beş sıra salmastra alacak şekilde tasarlanmış olmalıdır.
Yataklama: Yataklar, gres yağlamalı rulmanlı yatak olmalıdır. Kullanılan rulmanlar, maksimum yükte en az 5000 saat sorunsuz çalışacak şekilde seçilmelidir.

NFPA 20’ye göre yangın pompalarınınperformans özellikleri
NFPA 20’ye göre yangın pompalarının karakteristlik eğrisi 3 nokta tarafından belirlenir:
Kapalı Basma Basıncı (Shut-o)P: ompanın kapalı basma basıncı (sıfır debide kapalı vana durumu), anma basıncının %140’ından fazla olmamalıdır. Anma Değeri (Rated): Pompa karakteristik eğrisi, anma debisi ve anma basıncının, kesiştiği noktadan veya bu noktanın daha üstünden geçmelidir. Maksimum Yük (Overload): Pompa, gerektiğinde anma debisinin %150 değerinde çalışabilmelidir. Anma debisinin %150 değerinde, anma basıncının en az %65’i kadar basıncı sağlanmalıdır.

Yangın pompalarında su hızı çok önemli olup NFPA 20’ye göre anma debisinde su hızı 3m/sn’den fazlı olmamalıdır. Tasarlanan sistemde boru çapları bu değere göre seçilmelidir.
Tüm ölçüm ve hesaplar, +20 ° C sıcaklıkta, temiz su için yapılmalıdır.
Motor güçleri; anma debisinin %150’sini de içeren çalışma koşullarına uygun olarak belirlenmelidir.
Üretici, pompanın belirtilen performansı sağladığını kanıtlamak üzere, her pompa için sulu bir deneme yapmalı ve deneme sonuçlarını gösteren bir sertifika verilmelidir. Bu sertifikada basınç-debi, mil gücü ve verim eğrileri bulunmalıdır.
Yangın pompaları (Düşey Milli Türbin Tip hariç) emiş yapacak biçimde çalıştırılmamalıdır.
Her pompa üzerinde; anma basınç debi ve devir değerlerini belirten bir metal etiket olmalıdır.
Bütün pompalar, emme ve basma basıncını gösteren ve pompa emme-basma flanş merkezine montajlı basınç göstergeleriyle (manometre, vakummetre) donatılmalıdır.
Bütün pompalar, kapalı basma basıncında gövde soğutmasını sağlayacak "gövde soğutma vana"sıyla (casing relief valve) donatılmalıdır.
Pompa-motor kaplini ve diğer hareketli elemanlar, koruma kapaklarıyla kapatılmış olmalıdır.

Su Kaynağınızı Sonsuza Taşımak Bilinçli Kullanımdan Geçer..

  • 0 (212) 215 27 45

  • 0 (212) 215 27 45

  • info@asilyildiz.com

  • Merkez: Kültür Mh. Kıbrıs Şehitleri Bulvarı No. 186 BATMAN

    Fabrika: Cihangir Mh. Petrol Ofisi CD. No. 8/1 34310 AVCILAR/İSTANBUL

  • Hafta İçi: 09:00 - 18:00 Arası.
    Cumartesi: 09:00 - 16:00 Arası.
    Pazar: Kapalı